Köping Stars har nu mött samtliga motståndare (nio) i en första runda av fyra (totalt 36 matcher) i Svenska Basketligan. Facit är minst sagt imponerande med sju segrar och en placering i toppskiktet. Lördag eftermiddag börjar Stars om igen – mot Borås och hemma i Karlbergshallen.

Head coach ”Jotti” Nikolaidis summerar säsongsöppningen, och håller miraklet borta mot just Borås som den kanske bästa prestationen av Stars hittills. Det var ju då Stars vände underläge med 17 poäng i slutperioden till seger i slutsekunden!

Mest glad är ”Jotti” ändå över bortasegern mot Luleå.

– Vi var skadedrabbade och reste dessutom norrut med några halvsjuka spelare. Trots det vände vi underläge i matchen och vann!

Vad är du då mest nöjd med i Stars offensiv?

– Vi gör poäng på många sätt. Inside och skytte utifrån. Vi kastar heller inte bort så många bollar, turnovers. Vi är faktiskt bäst bland lagen i SBL:s statistik.

Och vad är du mest nöjd med i defensiven?

– Vi möter motståndarna högt. Och är starka i returtagningarna.

I lördagsmatchen gäller att bromsa revanschsugna, kvicka guards och duktiga skyttar i Borås. Topplaget har ju vunnit samtliga matcher sedan premiärförlusten. Inte minst med hjälp av stora spelare som även skjuter treor och som är svåra att försvara sig emot.

”Jotti” Nikolaidis var trots förlusten mot svenska mästarna Södertälje senast ändå nöjd med Stars prestation. Nu får laget tillbaka poängkungen Jeremy Combs som återvänt till Köping efter snabbresan hem till Texas för att bli pappa (flickvännen födde en pojke, grattis). Men tyvärr fick Stars Gary Blackston och Shane Walker skadekänningar vid torsdagsträningen och deras medverkan är osäker. Tufft för Stars som ju även har Sebastian Lindquist sedan tidigare på skadelistan. Nyförvärvet Ernests Kalve blev som tidigare berättats sjuk efter ankomsten förra veckan och det är tveksamt om han spelar.

Vad säger då Köping Stars nya sportchef, Christer ”Chribba” Sjögren om lagets inledning av SBL. I sin roll som sportchef har han avgörande inflytande i rekryteringen av nya spelare.

– Vi har fått en fantastisk start. Det känns som vi hittat rätt i hela gruppen av spelare – inte ett enda svagt kort. Det är väldigt harmoniska spelare som funkar i grupp och som ett lag vilket varit vår styrka.

Du har lång erfarenhet av rekrytera spelare. Vad är hemligheten bakom att ”hitta rätt”?

– En hel del. Mest kanske att lägga ned all tid som krävs för att det ska bli bra. Ha ett bra kontaktnät, söka referenser och tala mycket med agenter.

”Chribba” har gjort grovjobbet många gånger tidigare, och utfallet även denna säsong känns tryggt. Rekryteringen har skötts i nära samarbete med Stars head coach ”Jotti” Nikolaidis.

– Vi kompletterar varandra bra.

Sportchefen vill ogärna framhålla prestationer av enskilda Stars-spelare. Men visst, ”Chribba” imponeras av Jeremy Combs som levererat på högsta nivå. Han tror också att Stars har ett sparkapital med Shane Walker och Gary Blackston friska. Och inte minst när alla spelare får möjlighet att träna tillsammans. Skador och sjukdomar har hittills decimerat antalet deltagare på träningarna.

– Vi kommer att bli tuffa att möta när vi fått träna med hela styrkan, säger Christer Sjögren.