Köping Stars vann första matchen i helgens dubbelmöte borta mot Jämtland Basket i Östersund. Segern på lördagskvällen skrevs till 73-66 efter underläge med tre i paus.

Coach ”Jotti” Nikolaidis var givetvis nöjd med segern och att Stars stundtals presterade bra försvarsspel. Eller som han väljer att formulera sig:

Det var mindre svackor försvaret än i vår offensiv.

Båda lagen kom utan några av sina viktigaste spelare – i Stars handlade det om Niklas Larsson och Alex Larsson. Men ”Jotti” Nikolaidis var i stort nöjd med Starsspelarnas insatser. Även om tempot var lågt så var matchen fysisk. Och det svängde friskt i målprotokollet.

Stars öppnade trögt och släppte till 10-3 för hemmalaget. Först efter att Craig Victor II och Devin Watson kom in fick Stars bättre utdelning i offensiven.

Men en riktigt tändande gnista i offensiven kan tillskrivas amerikanen Jonah Radebaugh som i andra perioden satte sju raka poäng, varav en trea från djupt nere i hörnet. En trea av Ernests Kalve satte senare Stars i bortaledning (29-31) för första gången i matchen och så småningom även pausledning, 36-39.

Stars fick åter en trög start i tredje perioden. Inte en poäng innan halva perioden hade passerat! Jämtland å sin sida svarade för tio! Jonah Radebaughs trea i periodens slutsekund tog dock Stars till underläge med blott en poäng inför slutperioden, 49-50.

Matchen svängde rejält i Stars favör i slutperioden. Gustav Hansson njöt säkert av sin trea inför sin tidigare hemmapublik och Jonah Radebaugh visade speluppfattning och spänst när han efter en steal svarade för Stars enda dunk för kvällen.

En lyckad offensiv och tätt i försvaret bäddade för tolv poängs försprång och ett klart grepp om händelserna inför periodavslutningen. Stars släppte visserligen på koncentrationen och jämtlänningarna smög sig allt närmare – bara två poängs differens med 40 sekunder kvar. Stars gav dock inte bort bollen, och i slutsekunden briljerade Devin Watson med en trepoängare.

– Alla spelare bidrog till segern i kväll, säger ”Jotti” Nikolaidis. Mitch Petersen och Alan Zekovic svarade exempelvis för bra första halvlekar, och Gustav Hansson visade att han blir en viktig spelare för Stars den här säsongen.

Nu blir det en natt av sömn och i morgon söndag eftermiddag möts lagen i en ”returmatch”.

Jonah Radebaugh steal och 3 poäng ”on the buzzer” följt av steal och dunk.