Som så många gånger de senaste två åren blev det en jämn match mellan Nässjö och vårt egna stjärngäng Köping Stars. Och som så många gånger förr hade Köping fullt upp med att hålla reda på Nässjös stora spelare och stjärna Dartye Ruffin. Han är en stor och tung pjäs som slutade på 23 poäng och 11 returer på endast 23 minuters speltid. Tyvärr för Nässjös del har Köping också stora och starka spelare så Ruffin blev i slutskedet av matchen utfoulad.

Ruffin i kombination med bra skytte gjorde så att Nässjö var i förarsätet från slutet av första quartern fram till det var ungefär 7,30 minuter kvar av matchen. Då sköt Ernest Kalve i en lång trea i slutet av skottklockan till 68-67 Nässjö, för att följa upp det med en block och i följande anfall en assist till Jeremy Combs som sköt i ett närskott. Köping var efter det följande straffkastet upp i ledning med 70-68. Det följs upp med att kaptenen för Stars, Niklas Larsson bombar en lång trea med en försvarares hand rakt i ansiktet. Och mer Larsson skulle det bli när matchen verkligen skulle avgöras. Men mer om det längre ned.

Det som gjorde att Nässjö var i ledningen under stora delar av matchen var att hemmalaget tog många returer som ledder till nya skottlägen.

– De gjorde det bra, men vi måste blockera ut bättre, säger Larsson.

Den andra anledningen som störde Köping var straffkastskyttet som var lång ifrån godkänt. Laget missade hela fem straffkast endast i den andra quartern. Och värre skulle det bli. Totalt sköt Köping endast 61% (19 av 31) från straffkastlinjen.

– Det är för lågt men det positiva är att vi tar oss till straffkastlinjen, säger coach Jotti Nikolaidis. Trots alla missar gör vi 19 poäng på straffkast.

Tuffast hade Jeremy Combs det som sköt i 38% (fem av 13). Imponerande att han ändå lyckas göra 21 poäng, Dessutom tog han nio returer samt blockade två skott och stal bollen två gånger.

En som inte darrade på manschetten var nämnde kaptenen Nicklas Larsson. Med 15 sekunder kvar av matchen blev han foulad och sköt i två klockrena straffkast till ställning 80-84. Dessutom bröt han en Nässjöpassning med endast 8,4 sekunder kvar. Niklas väljer dock att inte prata om sin egen insats utan hyllar laget.

– Det är en styrka att vi vinner fast vi inte spelar på topp. Vi har varit med i varenda match i år. Det tycker jag är riktigt bra. Vi är ett bra lag med många bra spelare, säger Larsson.

Det är alltid tuffa matcher i Nässjö. Så ändå bra av oss att vinna trots att vi inte spelar på topp.

Han får medhåll av coach Nikolaidis.

– Vi gör en ok match mot ett bra lag. Så starkt att vinna. Inför säsongen siktade Nässjö på semifinal och byggde en trupp efter det. Vi har besegrat dem tre gånger i år. Det är riktigt bra.

Vi tog vår 24:e seger för säsongen. Det är fantastiskt.

Dessutom är man åter uppe i en segerstreak värd att tala om. Köping har nu fem raka segrar och närmast väntar Jämtland på hemmaplan på lördag. Det som mest troligt också kommer bli Köpings motståndare i kvartsfinalspelet.

– De har varit bra på slutet, säger Larsson. Vi kommer mest troligt mötas i slutspelet. Så det är en viktig match för oss.

MATCHFAKTA

Nässjö–Köping 80–84
(17–15, 23–24, 26–23, 14–22)

Poäng, Nässjö: Dartaye Ruffin 23, Nicholas Russell 14, Valter Lindström 13, Mathias Christensen 11, Felix Terins 9, Franklin Williams 5, Abdou Medjedoub 5

Köping: Jeremy Combs 21, Niklas Larsson 15, CJ Jackson 14, Gary Blackston 13, Ernests Kalve 11, Shane Walker 4, Michael Axelsson 4, John Brändmark 2

Publik: 473