Lagens två pointguards – Marek Klassen i Borås och C J Jackson i Stars – finns båda med i SBL:s statistiktopp över gjorda poäng och assist. Just nu har Klassen ett litet statistikövertag över Jackson. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars vill närma sig mitten av tabellen i Svenska Basketligan, och en seger mot Borås Basket hemma i Karlbergshallen under tisdagskvällen skulle bidra.

– Men då krävs att hela laget kliver fram, inte enbart enskilda spelare, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis.

Senast mot Fryshuset briljerade Stars lettiske forward Ernests Kalve med en stark insats. 19 poäng på nitton minuter räckte till och med för en plats i SBL:s ”Veckans lag”.

Individuella insatser i all ära, men ”Jotti” vill se en ännu starkare laginsats. Han tycker att förutsättningarna borde vara bättre i nuläget när spelartruppen i princip är intakt. Till skillnad från i höstas då Stars hade ett flertal spelare på skadelistan.

– Trots att vi förlorade ett antal höstmatcher svarade vi för bra insatser. Men för segrar krävs större arbetsinsatser och i kväll mot Borås är det ett utmärkt tillfälle att visa det.

Gustav Hansson är tillbaka efter ryggskadan som höll honom borta från segermatchen senast mot Fryshuset. Övriga i spelartruppen finns med, om än med en och annan mindre skavank hos några spelare.

Stars och Borås har 1-1 i inbördes möten den här säsongen efter premiärseger för Stars 76-66 hemma i Karlbergshallen och Boråsseger med 96-83 i deras hall. Jämnt alltså mellan de två lagen, och jämnt är det också mellan två lagens viktiga pointguards, C J Jackson i Stars och Marek Klassen i Borås Basket. De två finns med i ligatoppen i såväl gjorda poäng som antalet assist.

Marek Klassen har för närvarande ett litet övertag över C J Jackson i såväl skyttet som assist. Klassen snittar 19 poäng (trea i ligan) medan Jackson snittar 16 poäng. Klassen snittar sex assist (tvåa i ligan) medan Jackson snittar fem assist (femma i ligan). Intressant att se vem som vinner deras ”match-i-matchen” ikväll…

Coach ”Jotti” Nikolaidis vet vad som krävs för att knipa en seger mot förra säsongens svenska mästare Borås:

– Det gäller bland annat att bryta deras spelmönster, störa dem och få stopp på deras trepoängsskytte.

Borås snittar över 91 poäng i sina matcher, mest i SBL. Det blev hela 125 poäng mot Fryshuset för inte så länge sedan, mest under ligasäsongen! Ett varningens finger kan höjas också för guarden Avery Woodson som satte 39 poäng i en match häromveckan.

Borås coachas vanligtvis av Henrik Svensson, men det är osäkert om han följer med till matchen i Köping. Han har isolerats från sin spelartrupp och satt sig själv i karantän efter en närkontakt med person med konstaterad Covid-19. I avvaktan på Svenssons återkomst leds laget av coachduon Henrik Carlsson och Fredrik Ernmark.


Se matchen på SBLplay.se