Coacherna i lagen i Svenska Basketligan möts under onsdagen för att ”snacka upp” de kommande premiärmatcherna och samtidigt ge en bild av sina lag inför säsongen.

Köping Stars gör sin andra säsong, ett år som vanligtvis sägs vara ”tuffare” än premiäråret. Men Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis (bilden) är förväntansfull vad Stars kan komma att uträtta:

– Vi har fått mer erfarenhet, både som grupp och förening. Vi har en bra balans med kvicka guards och storlek och kommer precis som förra året försöka spela försvar högt upp i banan. Offensivt har vi rekryterat lite mer kreativa spelare som kan öka poänggörandet.

Coach ”Jotti” nämner tre klubbar i förhandssnacket som han tycker sticker ut och som kan gå hela vägen till SM-guld – Borås, Luleå och Södertälje.

Köpings chanser då?

Nye sportchefen Christer ”Chribba” Sjögren förklarar att Stars givetvis siktar på slutspel. Han tror också att det blir en jämn liga den här säsongen.

Coach ”Jottis” målsättning skiljer sig inte från sportchefens. Det är slutspel som gäller. En trio USA-importer och en landslagsman från England bidrar i högsta grad till att skapa förväntningar inom Köping Stars.

– Amerikanarna är atletiska och spänstiga, hoppar högt. De är offensivt lagda, skjuter bra och är duktiga en-mot-en. Vi i basketen här hemma har kanske mer struktur i lagspelet än amerikanarna, nu gäller att sy ihop modellerna och hitta en bra balans.

Här är truppen som Köpings Stars förfogar över inför årets ligasäsong, och vi låter coach ”Jotti” Nikolaidis värdera och lägga några ord kring var och en av spelarna.

Jeremy Combs

Från Dallas, USA och spelade senast i vid Texas Southern University. ”Han passar bra in med sin snabbhet, tuffhet och förmåga att läsa spelet bra. Han är väldigt allround och en fighter som vet var korgen sitter”.

CJ Jackson

Från Charlotte, USA. Representerade senast Ohio State University under tre år. ”Vår playmaker och pointguard som inte bara kan ta sig hela vägen fram till korgen utan även skjuta från distans. Ledartyp och omtyckt lagkamrat”.

Gary Blackston

Från Baltimore, USA. Representerade senast skolan Praire View. ”Atletisk combo guard, avig men duktig vänsterskytt”.

Shane Walker

Lång (2.08) och rutinerad brittisk forward med erfarenhet av spel i Europa och engelska landslaget. ”Rörlig, atletisk spelare som vi kan använda i olika positioner. Är professionell och bidrar med rutin och ledarskap till vårt unga lag!

Michael Axelsson Kaltak

Köpingsspelare som nått Ligan och som representerade Framtidslandslaget på sensommaren. ”Micke gjorde ett bra första år i ligan för Köping och har utvecklat sitt spel både nära korgen och från distans”

Sebastian Lindkvist

Har varit med under Köping Stars resa från division 2 upp till Svenska Basketligan. ”Det blir andra året i Ligan för Sebastian, och han tar kliv för varje säsong”.

John Brändmark

Kom till Stars från Borås förra säsongen. ”Har lagt på styrka under en bra sommarträning. Drabbades tyvärr av en ljumskskada, men är nu åter i matchspel. Viktig spelare på många sätt, bland annat att skapa ytor för medspelare.

Niklas Larsson

Nybliven kapten i laget efter att ha varit assisterande i Stars förra säsongen. Representerade Framtidslandslaget vid träningsmatcher på sensommaren. ”Klok spelare som skaffat sig allt mer pondus. Duktig skytt”.

Simon Klaasma

Representerade ett av ungdomslandslagen i somras. ”Ung Köpingskille som är under stark utveckling. Har i år lagt på sig fem-sex kilo och har ett bra skott. Fick lite speltid redan under förra säsongen, men nu är han med mer på riktigt”.

Lukas Friberg

Nyförvärv från Alvik. Fostrad i Uppsala där han tidigare gjort fyra Ligasäsonger. ”Bidrar stort i försvarsspel och avlastar våra amerikanska importspelare i guardpositioner. Har ett bra skott och ger alltid 100 procent – en energi som smittar av sig till gruppen”.

Oskar Ekh

Nyförvärv. Basketfostran i Västerås och har studerat tre år på RIG-gymnasiet i Markaryd, spelade i Helsingborg i Superettan förra säsongen. ”Ung och lovande kille som placerats som shooting guard. Nu gäller för honom att anpassa sig till seniorbasket”.

Muorwell Kur Muorwel

Från Eskilstuna och studerande på basketgymnasiet i Köping. ”Två meter lång och har spelat division 2-basket. Fortfarande lite ’valpig’, men har kvaliteter för att bli basketspelare”.