Foto: Robert Bjarnefeldt

Köping Stars utökade antalet segrar i årets SBL till nio, efter att ha besegrat Djurgårdens IF på bortaplan. Det betyder att Köping nu vunnit nio matcher – lika många som Stars vann under hela förra säsongen i SBL.

Men det var långt ifrån något skönspel utan snarare kamp som kännetecknande fredagens batalj. Djurgården kom ut mer på tårna och var hela tiden steget före Köping Stars. Djurgården ledde bland annat med 18-8 med tre minuter kvar av första perioden.

Vi kom inte ut med samma energi som vi gjort i andra matcher, säger coach Jotti Nikolaidis.

Brist på energi och osynkat försvarspel gav Djurgårdsspelarna många öppna skottlägen som man tog till vara på. Charles Barton Jr höll i taktpinnen och Obinna Olika kunde vid flera tillfällen ganska ostört dunka i bollen.

Köpingsspelarnas problem i försvar smittade också av sig på anfallsspelet. Man verkade osynkade och även när man kom till bra skottlägen ville bollen inte i. Det dröjde ända till slutet av halvleken innan Nicklas Larsson sköt i sin och lagets första trepoängare för dagen. Den följdes snart upp av en till och trots Köpings knackiga första halvlek låg man endast under med 37-35 i paus.

Det ska vi vara nöjda med, säger Nikolaidis. Djurgården var det klart bättre laget.

Köping kom ut med mer intensitet och bättre fart i benen i andra halvlek. Däremot var det fortfarande lock på korgen och Köping hade svårt att göra poäng. Men ett bättre försvarspel gjorde det svårare för Djurgården som också fick det svårare att få in bollen.

Den tydliga vändningen kom i mitten av den tredje quartern då Jeremy Combs stal bollen och avslutade med en dunk för att i efterföljande försvar ta en charge. Efter det här var det Köping som hade kommandot. Och i den fjärde quartern märktes att Köping var laget i serietopp med medgång och Djurgården är i motsvarande sits som Köping var i fjol. Man spelar jämt mot topplagen men räcker inte riktig till. Köping ledde som mest med 14 poäng och segern stannade på tio poäng. Segern gav Köpingsspelarna inte bara två poäng i serien utan även glada och lättade miner.

En riktig grismatch, säger Mikael Axelsson. Men vi har mer talang i laget och det är det som avgör. Och vi är ett lag där alla gör sina jobb.

Och laget Köping Stars har ju fått ett tillskott i nye letten Ernests Kalve, som äntligen fick göra sin debut.

Han gjorde det ok, säger Nikolaidis. Men det kommer bli bättre. Men det var svårt för honom idag. Det kommer bli lättare att spela för honom när de andra grabbarna spelar med mer energi.

Nu ska amerikanerna hem till USA för ett Thanksgiving-firande och sedan är de tillbaka i tid inför nästa match som är Södertälje Kings borta. Köping Stars är tacksamma för början på säsongsinledningen och samtliga spelares och coachers insatser.

MATCHFAKTA

Djurgården Basket – Köping Stars 64–74
(22–17, 15–18, 14–18, 13–21)

Poäng, Djurgården: Derrick Wilson 22, Obinna Oleka 15, Charles Barton 14, Brandon Barton 7, Nils Johansson 2, Adam Ramstedt 2, Lazar Radosavljevic 2

Köping: Jeremy Combs 20, Cleveland Jackson 19, Gary Blackston 10, Niklas Larsson 8, Mikael Axelsson 6, Ernests Kalve 5, Shane Walker 4, Lukas Friberg 2

Publik: 386