Planens två giganter, Umeås Gustav Hansson och Köping Stars guard Liam O’Reilly som trots sina sex treor och 31 poäng totalt fick lämna Umeå som förlorare. (Foto: Dan Sederowsky)


Köping Stars var i förarsätet förutom tio (!) sekunder av SBL-matchen mot Umeå Basket på måndagskvällen. Men när Stars långa förlustsvit äntligen såg ut att kunna brytas satte Umeås Will Butler vinstskottet för seger 87-86 med 0,2 sekunder kvar av matchen!

Det här var matchen med ett slutminutsraffel som manifesterar idrottens förmåga att bli ett gastkramande, makalöst lyckopiller (denna gång för alla Umeåsupporters) eller ett grymt och svidande nederlag (Stars).

– Så otroligt trist att det blir så här. Det här var ju en match som vi ska vinna, säger coach Torbjörn Gehrke efter dramatiken.

Det bör sägas direkt att Köping Stars inte förlorade den här matchen i slutsekunderna. Bländande Starsskytte från en het Liam O’Reilly (sex trepoängare!) och ytterligare fem treor från lagkompisarna borde ha räckt långt för en seger.

– Vi skjuter bättre än Umeå och vi gör en spelmässigt bra match – bättre än på länge, säger coach Gehrke.

Men det finns en förklaring till förlusten:

Turnovers.

Köping Stars släpper till 18 turnovers under matchen, att jämföra med Umeås sju.

– Så onödigt slarv av oss, vi kastar bort våra ledningar, sade en besviken Niklas Larsson i teveintervjun efter matchen.

Coach Gehrke har mer fakta att förtälja kring turnovers:

– Av våra 18 turnovers är fyra bollar bortkastade – resten är steals. Bollar som Umeå snor av oss och som de omsätter i 24 poäng. Vi är alldeles för vårdslösa med bollen. Det är inte ens superettanivå…

Stars fick en drömöppning i första perioden med 11-1 efter fem (!) synnerligen poängsnåla minuter. Umeå repade mod och var bara tre poäng efter i första periodpausen. Och hemmalaget tog sig ikapp och tillskansade sig till och med en ledning under tio sekunder i period 2.

Niklas Larsson satte tre trepoängare, men tyckte efteråt att Stars med 18 turnovers slarvade bort matchen (Foto: Dan Sederowsky)

Torbjörn Gehrkes timeout fick Liam O’Reilly att komma på skotthumör. Från noll poäng på skottkontot gick han till 15 fram till pausvilan efter bland annat fyra trepoängare.

Köping behöll greppet i tredje perioden och avslutade med tre trepoängare för ledning elva poäng inför slutperioden.

Umeå knappade in försprånget till likaläge 77-77 innan lagen bytte poäng under matchens slutminuter.

Jordan Giles satte poäng och bonuskast för Starsledning 86-83 med minuten kvar.

Två layups av Will Butler, den sista i slutsekunderna, förstörde brutalt Stars glädje den här kvällen.

– Klart att det är jobbigt för killarna. Vi gör det mesta bra, men är tyvärr för naiva, säger Torbjörn Gehrke från spelarbussen på väg söderut genom Norrland.


MATCHFAKTA

Umeå–Köping 87–86
(17–20, 25–25, 12–20, 33–21)

Poäng, Umeå: Will Butler 22, Gustav Hansson 21, Cameron Oluyitan 15, Emil Häglund 9, Anton Lindqvist 8, DeMarco Dickerson 7, Cole Welle 5

Köping: Liam O’Reilly 31, Jordan Giles 25, Niklas Larsson 11, Dominic Robb 8, Ernests Kalve 4, Oliver Gehrke 3, Tim Carlsten 2, Hampus Åhlin 2

Publik: 408