Jordan Giles utsågs intge oväntat till bäste Starsspelare. Double-double, dvs. 26 poäng och 13 returer säger det mesta. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars fick det perfekta avstampet inför nästa veckas SM-slutspel när BC Luleå slogs tillbaka i sista matchen i SBL:s grundserie, 90-81 (40-35). Inte nog med att Stars betvingade ligans formstarkaste lag, nu finns även chansen att ta sig förbi Umeå i sluttabellen och slippa möta ligaettan Norrköping Dolphins i kvartsfinal.

– Det har var onekligen en av våra bästa matcher under säsongen, sade Jordan Giles som utsågs ”Matchens lirare” i Stars.

Han var på bästa spelhumör och levererade en så kallad double-double med sina 26 poäng och 13 returer.

Men det var inte bara Mr Giles som taggade upp när den entusiastiska Köpingspubliken bjöds på epilogen i SBL. Stars startspelare tog direkt kommandot och det fanns en beslutsamhet att inte låta gästerna gå vinnande ur samtliga fyra möten under säsongen.

Och så fanns ju möjligheten att kliva förbi Umeå i tabellen…

Dominic Robb är ligans främste skottblockare och mot BC Luleå blev det ytterligare fyra blockade skott. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Coach Torbjörn Gehrke var efteråt så nöjd att spelarna verkligen tog chansen.

– Vi fick en rejäl läxa mot Norrköping senast, och det förde med sig en gameplan att följa mot Luleå. Vi skulle ha kontroll och fysisk kontakt med Luleåspelarna. Vi skulle vinna returtagningen och inte släppa iväg så många turnovers. Alla de här direktiven klarade vi av att följa, och det var länge sedan jag varit så nöjd.

Stars fick också den öppning laget önskat sig och bet sig därefter kvar i ledning – med undantag av några minuter i första perioden – under resten av matchen.

Fem poängs försprång efter första perioden utökades till tio (45-35) innan halvtidspausen. Då hade Stars lyckats med ett rejält ryck som gav 12-3 under andra periodens två slutminuter.

Liam O’Reilly var tillsammans med Jordan Giles drivande i offensiven. Luleå hade redan före match avslöjat att de skulle gå hårt fram för att störa O’Reilly, men Stars bolltrollare märkte inte så mycket av det.

– Jaså, skulle de störa mig? Det visste jag inte. Men den taktiken fungerade inte…

Stars fick en perfekt start även efter pausen och utökade ledningen till 15 poäng, 50-35. Men när gästernas Adam Rönnqvist, som länge varit osynlig i matchen, började sätta trepoängare darrade hemmalaget. Och gästerna hann med ytterligare tre (!) innan Stars fick stopp på blödningen. Försprånget om 15 poäng hade krympt till blott en poäng, 57-56. Ett snabbt tapp som publiken tyvärr sett många gånger tidigare under säsongen.

– Men det är svårt att försvara mot ett så extremt bra skytte från Luleåspelarna, menar Torbjörn Gehrke. Viktigt när det händer är att vi dessförinnan byggt upp en poängbuffert – precis som vi lyckades med i dag.

Stars hade dessutom kraften att slå tillbaka, och anförda av Oliver Gehrke gick Stars till ledning 64-60 inför slutperioden.

Oliver Gehrke spelade mer än halva matchen och fem raka Starspoäng i slutet av tredje perioden blev oerhört värdefulla när Stars studsade tillbaka efter att låta Luleå hämtat in ett stort försprång. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Tre treor av O’Reilly, Giles och Tim Carlsten tidigt i slutperioden gav Stars energi att hålla greppet om matchen – att inte släppa Luleå nära. Frustrationen hos gästerna, som spelade för en andraplats i SBL, ökade och plötsligt hade också tre av Luleås bärande spelare Shine, Douvier och Smith hamnat på fyra fouls. Inte blev humöret bättre av att Andrew Smith i frustration sparkat sönder en reklamskylt och Stars nyttjat den tekniska foulen att öka ledningen till nio poäng, 77-68.

Luleåspelaren Adam Rönnqvist var svårstoppad under några minuter i tredje perioden. Tre snabba treor var nära att vända hela matchen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Slutminuten blev utdragen i tid då Luleå desperat tvingades foula hemmaspelarna för att om möjligt komma ikapp. Men Stars satte lugnt och metodiskt nio avslutande straffkast för en klar seger 90-81.

– Insatsen i kväll ger oss chansen att passera Umeå i tabellen, säger Torbjörn Gehrke.

Det Stars nu hoppas på är att Umeå inte förmår vinna någon av sina två avslutande matcher mot topplagen Jämtland och Norrköping.


Se highlights på sblherr.se


MATCHFAKTA

Köping–Luleå 90–81
(25–20, 20–15, 19–25, 26–21)

Poäng, Köping: Jordan Giles 26, Liam O’Reilly 23, Oliver Gehrke 14, Dominic Robb 11, Niklas Larsson 7, Tim Carlsten 5, Evan McGaughey 4

Luleå: Bryce Douvier 19, Adam Rönnqvist 17, De’Riante Jenkins 17, Tavarius Shine 15, Andrew Smith 6, Alexander Yemane 3, Samuel Berkelund 2, Denzel George 2

Publik: 537


Fler bilder från matchen (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Köping Stars - BC Luleå 22-03-14