Dramatiken tätnade  i i slutminuterna och den följande förlängningen i ”Battle of Stars” Den här gången var det Wetterbygden Stars som knep segern mot Köping Stars med en poäng. (Bilder: Dan Sederowsky)

14 poängs ledning och 100 sekunder kvar. Bara defileringen återstod för Köping Stars i SBL-mötet med Wetterbygden. Då hände det osannolika, det som ger idrott nerv och som utlöser glädjerus eller kalldusch.

Det blev det sistnämnda och en tung hemresa från Huskvarna i tisdagsnatten för Köping Stars. Wetterbygden lyckades ta matchen till förlängning, och inte ens en trepoängare av Ernest ”Ernie” Kalve för Köpingsledning med 12 sekunder kvar räckte för seger. Seriens bäste skytt, Wetterbygdens Tyler Sabin, kontrade med det vinnande skottet till 99-98 med drygt två sekunder kvar!

”Battle of Stars” mellan Wetterbygden och Köping kom att bjuda på en av säsongens hittills mest dramatiska matcher i Svenska Basketligan. Samtidigt en ”match i matchen” mellan lagens två dominanter, guarderna Tyler Sabin i Wetterbygden och C J Jackson i Köping.

En het Jackson sänkte femton poäng (!) under slutperiodens sju första minuter. Sen kom tröttheten, missarna och slarvet och det blev inga fler poäng för Köping stjärna.

Tyler Sabin i Wetterbygden svarade för det omvända. Bara en tvåpoängare före paus – sen blev det åka av… När Sabin satte det vinnande skottet i förlängningen hade han med totalt 26 poäng till och med bättrat på sitt poängsnitt i ligan.

Men låt oss ta den här kampen från start till mål. Köping kom ut starkt i första perioden, roffade åt sig en klar ledning med välriktade skott – som mest med åtta poäng.

Wetterbygden repade mot i andra perioden och vände underläget till ledning 31-30 då Köpings coach ”Jotti Nikolaidis ansåg det dags för timeout. C J Jackson bestämde sig för att ta en större roll i skyttet och såg till att Köping gick till pausvila med ledning 50-45. Då hade Stars drabbats av ett svårt avbräck när Mikael Axelsson Kaltak tvingades lämna planen efter en stenhård passning. Tummen bröts och det blev färd till sjukhus för att bli gipsad.

Som redan nämnts vaknade Wetterbygden storstjärna Tyler Sabin till liv efter paus. Med tolv poäng höll han hemmalaget kvar i matchen inför slutperioden (67-70)

Jeremy Combs upptakt med en kraftfull dunk i fjärde perioden såg ut att bana väg för Köping. Inte minst när C J Jackson som kom in i det flow som redan omnämnts tidigare i texten.

Men med Axelsson Kaltak på väg till sjukhuset och Shane Walker utfoulad var Köpings seniorspelare kraftigt decimerat. Och det tog på krafterna.

Så kom de där 100 osannolika sekunderna när Wetterbygden skott för skott knaprade in på underläget 14 poäng och Köping närmade sig kollapsen.

– Vi slarvade, vi brände layups och vi kastade bort bollar, säger ”Jotti” Nikolaidis. Samtidigt hade Wetterbygden lycka i sina chansningar.

Lukas Friberg fick med tio sekunder kvar och två straffkast ändå chansen att ge Köping en trepoängsledning. Det blev bara en poäng och Wetterbygden Adam Rönnkvist hann kvittera, 92-92 före slutsignalen.

Köpings rutinerade ”Ernie” Kalve var med sin bästa match i Stars linne nära bli Köpings vinnande vapen i förlängningen. Han visade kyla, satte sina straffkast och så skottet som kunde ha avgjort hela matchen – trepoängaren till ledning 98-97 med 12 sekunder kvar.

Men Tyler Sabin var tillräckligt kylig och skicklig, och såg till att Wetterbygdens långa förslutsvit bröts.

”Jotti” Nikolaidis medger att det inte var kul att stå som det förlorande laget den här gången.

– Men jag är ändå stolt över grabbarna. Det är en svängig, bra, match mellan två bra lag. Rolig för åskådare och tittare att följa. Nu blev det förlust, men vi får studsa tillbaka när vi möter Nässjö hemma på lördag.

MATCHFAKTA / SBL

Wetterbygden–Köping 99–98 efter förlängning
(20–27, 25–23, 22–20, 25–22, 7–6)

Poäng, Wetterbygden: Tyler Sabin 26, Daniel Mortensen 22, Adam Rönnqvist 18, Albin Häll-Eriksson 8, Carl Engström 8, Jonathan Peleg 7, Calvin Hermanson 5, Jonatan Bohman 5
Köping: Cleveland Jackson Jr 32, Ernests Kalve 18, Niklas Larsson 15, Jeremy Combs 13, John Brändmark 7, Shane Walker 7, Lukas Friberg 6

Publik: 281

Foto: Dan Sederowsky