Gary Blackston och hans lagkompisar i Köping Stars funderar vad som gör det så svårt att besegra Wetterbygden Stars.


Wetterbygden förblir ett spöke för Köping Stars i årets SBL-basket. Trots en bra Köpingsstart på matchen blev det en ny förlust nere i Huskvarna – den tredje i rad mot Wetterbygden. ”Vi leder matchen i 30 minuter, men klarar inte att stänga den”, säger coachen ”Jotti” Nikolaidis.

I tidigare förlustmöten har Köping Stars framför allt haft svårt att få grepp på ligans främste poänggörare, Wetterbygden Tyler Sabin. Den här gången hade Köping bättre kontroll över Sabin, men vad hjälpte det när Wetterbygdens andre stjärnguard Adam Rönnqvist gjorde en blixtrande comeback efter sjukdom. Rönnqvist behövde visserligen en halvlek plus en tredje period för att ”värma upp” med några tvåpoängare – sen ledde han Wetterbygden i en offensiv direkt i den avslutande perioden med ett flertal trepoängare som gav 19-9 för Wetterbygden på sex och en halv minut. Och ledning med 80- 72.

Köping Stars hade inget botemedel mot Adam Rönnqvists skytte för totalt nitton poäng efter pausen.

Hemmalaget Wetterbygden höll differensen lagen emellan under slutminuterna till sex-åtta poäng för seger med 90-84.

Det här var ju matchen som Köping Stars spelare skulle ta revansch på Wetterbygden – det enda lag som Köping inte besegrat i årets SBL. Niklas Larsson, Köpings lagkapten, förklarade också inför matchen att revanschsuget var starkt, och Niklas öppnade direkt med en trepoängare. Som skulle visa sig bli en under matchen tämlig osynlig Niklas enda poäng för kvällen! Men Köping öppnade matchen med fart och bredd och djup i spelet. Gary Blackston var pigg och bidrog tillsammans med Jeremy Combs till att Köping drog iväg med en rejäl ledning. När sedan Shane Walker satte ett en trea var ledningen hela tolv poäng, 21-9.

Wetterbygden kom ut bättre i andra perioden, och vem om inte kvällens lirare Adam Rönnqvist var den som gav Wetterbygden ledningen för första gången under kvällen, 30-29. Men när lagen gick till pausvila var ställningen helt jämn, 37-37.

Jeremy Combs öppnade tredje perioden med en dunk och fortsatte att vara effektiv på lagkamraternas öppnande passningar. När han öste in poäng som mest såg Combs ut som en potentiell matchvinnare för Köping Stars. När Shane Walker satte sin andra tre för kvällen fem minuter in i perioden hade Köping även en stor ledning med tolv poäng, 54-42. Ett försprång som hemmalaget krympte till underläge till fyra inför slutperioden – en period som vi nu vet blev en triumf för Adam Rönnqvist och Wetterbygden Stars.

– Vi hade svårt att stoppa i bollen i kväll, säger ”Jotti” Nikolaidis efter matchen. Länge hade vi ändå möjligheter att stänga matchen, men samtidigt som vi hamnade lite på hälarna chansade Wetterbygden med sin skott. Adam Rönnqvist visade också sin klass under fjärde perioden…

”Jotti” Nikolaidis ger all heder till Wetterbygden för segern, och Köping Stars får nu sikta in sig på att spräcka förlustnollan mot Wetterbygden i en kommande fjärde och sista ligamatch mot Huskvarnalaget så småningom hemma i Karlbergshallen. Men först väntar fler ligamatcher, närmast mot Nässjö i Karlbergshallen kommande fredag.

Matchfakta

Wetterbygden–Köping 90–84
(14–25, 23–12, 24–28, 29–19)

Poäng, Wetterbygden: Adam Rönnqvist 23, Carl Engström 18, Daniel Mortensen 15, Tyler Sabin 14, Jonathan Peleg 12, Calvin Hermanson 8

Köping: Jeremy Combs 28, Gary Blackston 17, CJ Jackson 13, Shane Walker 10, Lukas Friberg 7, Ernests Kalve 6, Niklas Larsson 3

Publik: 205