Cleveland Jackson, Köping Stars stjärna glänste lite extra med sina 30 poäng som bidrog till Köpings kliv upp i topp i Svenska Basketligan. Foto: Camilla Geidemark


En så’n urladdning! Köpings Stars gjorde det nämligen igen – besegrade tidigare ligaledarna Borås Basket, denna gång hemma i ett kokande supporterjubel i Karlbergshallen med 75-67 (41-42). Segerorganisatör var en ”het” Cleveland Jackson som med sina 30 poäng bidrog till att Köping Stars nu övertar ledningen i Svenska Basketligan!

– Jaså, blev det så många poäng, säger han utan större åthävor. Va, tog jag 14 returer? – det har aldrig hänt tidigare!

Han låter uppriktigt förvånad. Lägg till allt detta även 7 assist så är det ingen överraskning att Cleveland Jackson korades till ”Matchens lirare” i Stars.

Köping har ju fått en förstklassig start i SBL, men inför mötet med Borås hade orosmolnen hopat sig. Skador och sjukdomar bänkade Gary Blackston, Sebastian Lindqvist och nyförvärvet Ernests Kalve, men återinträdet av Jeremy Combs som varit i USA i mer än vecka hamnade åtminstone på pluskontot.

Men Stars visade direkt i matchinledningen att laget var hungrigt. 9-0 under de tre första minuterna fick gästerna att ta sin första time-out.

– Vårt försvarsspel var fantastiskt säger head coach ”Jotti” Nikolaidis. Vi gick in med kropparna, screenade bra och höll händerna högt. John Brändmark var jättebra tillsammans med Lukas Friberg, och Shane Walker som besvärats av skada visade upp starkt försvarsspel efter paus.

Borås skyttekung Marcus Tyus skrämde visserligen slag på Köpingspubliken med att sätta tre raka treor för att jämna ut Stars ledning i första perioden. Men för ovanlighetens skull tog flytet slut för Tyus resten av matchen.

Efter 15-15 i första perioden roffade Stars åt sig initiativet även i andra perioden. Cleveland Jackson öppnade med åtta raka poäng och med varsin trepoängare av John Brändmark och Niklas Larsson bibehöll Stars ledningen. Fram till sista sekunden då en trepoängare av Elvar Frikriksson gav Borås ledningen (41-42) för första gången i matchen.

Om Cleveland Jackson hade en kanonöppning i andra perioden, hur ska då guardens öppning efter paus rubriceras?

Formidabelt!

– Killarna satte mig i bra positioner…

Två treor och sex straffkast, totalt 12 raka poäng. Men gästerna stretade emot och inför avslutande perioden skiljde bara en poäng till Stars fördel, 57-56.

Vem om inte Jackson öppnade fjärde perioden med några säkra straffkast. När han sedan levererade ett helplanspass (!) till en fristående Jeremy Combs under Boråskorgen visste hela publiken vad som väntade. Kvällens första dunk (61-56) av Stars togs emot med kvällens största jubel, och när ”firma Jackson/Combs” ändå var heta fyllde Combs på med ett straffkast och Jackson med ytterligare en trepoängare.

Stars hade på tre minuter gjort ett matchavgörande ryck till ledning med nio poäng, 65-56. Och med tre minuter kvar på matchklockan hade Stars lagkaptenen Niklas Larsson med ytterligare sju poäng ökat ledningen till 13 poäng. Borås minskade visserligen poängavståndet, men Köpings seger upplevdes aldrig vara i fara. Shane Walker fick äran att sätta matchresultatet 75-67 inför en stående, applåderande, lycklig hemmapublik.

Det har varit omtumlande dagar för en nybliven pappa hemma i USA, och nu seger och serieledning, Jeremy Combs gratulerades redan till faderskapet före matchen med blommor.

– Fantastiska dagar. Jag pratar med babyn och mamman varje dag. Segern? ”Great game”. Jag är stolt över vårt lag.

Mikael Axelsson Kaltak:

– Vi har haft jobbiga veckor, men vi kämpar verkligen. Nu tog också Niklas en del tuffa skott och jag är glad att vi har Jackson i vårt lag. En bra spelare, en bra kille!

Från omklädningsrummet hördes efteråt spelarnas jubel långt ut i hallen. Seger och i topp på SBL, en härlig lördagskväll väntade…

”Jotti” Nikolaidis myste också, men kunde inte hålla tillbaka den goa känslan i kroppen:

– En riktig ”j-a” fight! Vi höll Borås skytte nere i 67 poäng, det är ett gott tecken på vårt försvarsspel i kväll. Kul att flera av spelarna verkligen klev fram.

Lägg därtill ett förstklassiskt skytte av C J Jackson och Niklas Larsson. Det bidrar definitivt till att Köping Stars toppar Svenska Basketligan herr.

Matchfakta

Köping Stars- Borås Basket 75-67 (15-15), 26-27, 16-14, 18-11)

Poäng, Köping Stars: Cleveland Jackson 30, Niklas Larsson 16, Jeremy Combs 12, Mikael Axelsson Kaltak 9, John Brändmark 6, Shane Walker 2

Poäng, Borås: Fredrik Andersson 13, Elvar Fridriksson 12, DeAndre Davis 11, Marcus Tyus 11, Zachary Cuthbertson 9, William Gutenius 7, Andreas Persson 2, Simon Gunnarsson 2

Publik: Fullsatt!