Köping Stars och guarden C J Jackson vill gärna resa sig efter två raka förluster. Chansen ges måndag kväll mot Jämtland Basket i en tevesänd (SVT Play) match i Östersund.. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars ges en överraskande favör när laget ska försöka finna vinnarspåret efter två raka förluster i Svenska Basketligan. Jämtland Basket som tar emot Köping hemma i Östersund på måndagskvällen har fått två av sina främsta stjärnor avstängda!

1) Forwarden Jordan Semple är ligans bäste returtagare (nästan 10 i snitt) och har spelat samtliga matcher och snittat drygt 16 poäng.

2) Guarden Thomas Massamba är tvåa i SBL:s assistliga med sitt snitt om sex assist per match.

Semple och Massamba har diskvalificerats från spel i en match (Köping måndag kväll) efter att ha varit involverade i ett tumult i slutminuten av matchen mot Södertälje Kings i fredags. Även Jonathan Person och Sheriff Drammeh i Kings stängs av en match för sitt uppträdande under tumultet.

Vad får det då för betydelse för Stars? Frågan går till head coach ”Jotti” Nikolaidis:

– Svårt att veta, men visst lär det vara ett avbräck för Jämtland. Men inget är givet, andra i laget kan kliva in i stället och Jämtland har ett stort, fysiskt lag. Så det blir nog tufft.

När Köping på måndagsmorgonen ger sig av till Östersund är det med vetskap om att Stars har vunnit de två tidigare mötena med Jämtlands ”Älgar” (smeknamnet). Hemmamatchen i Karlbergshallen i oktober vanns med 89-70 efter att Stars kopplat ett järngrepp med ledning 27 poäng redan före paus. Den amerikanska trion Combs/Jackson/Blackston svarade tillsammans för 56 poäng.

I bortamatchen i Östersund dagarna före jul sprängde Stars 100-gränsen för seger 101-90. Motivationen för en ny seger lär inte saknas hos spelarna som vill tillbaka till vinnarspåret efter förlusterna mot Wetterbygden och Nässjö. Coach ”Jotti” vill se en bra försvarsinsats som inte ger Jämtland några 90 poäng som senast uppe i Östersund.

Matchen direktsänds i svensk television via SVT Play (19:04). Det är tredje gången en match med Köping Stars visas för svenska folket, och Stars vill gärna vinna efter att ha förlorat de två tidigare tevesändningarna på SVT Play.

Köping Stars har i praktiken sin slutspelsplats klar, men inte Jämtland Basket. Skillnaden mellan att nå slutspel eller hamna under strecket för kval och kanske degradering är något som Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrke reagerar på efter efter avstängningarna på Sempel och Massamba.

Coach Gehrke menar att avstängningarna av Semple och Massamba mot Köping kan få stora ekonomiska konsekvenser för klubben. Alla poäng är viktiga för att nå bort från bottenkampen och nå slutspel:

– För oss, i nuläget, så vi är fortfarande indragna i bottenkampen. Så det här är ju en 500 000-kronorsmatch. Vi kan missa slutspel med en match och det skulle betyda att vi går med en halv miljon i förlust. Det får enorma konsekvenser. Det är något som man måste beakta både från förbund- och domarsida, säger Torbjörn Gehrke till Östersunds-Posten.

Jämtland har under helgen skickat in videomaterial från tumultet till Svenska Basketbollförbundet med förhoppning om att tumultet skulle granskas.

Men det blev avslag på begäran. Det kan dock bli aktuellt att se över regelverket framöver, åtminstone diskutera möjligheten till snabba videogranskningarna av liknande händelser direkt efter matcher.

Här är den omdiskuterade händelsen: