Efter 37 år (säsongen -81/82) återvänder Köping till basketeliten, och i dagarna har det nya läckra golvet i ekparkett lagts in i Karlbergshallen. Nu målas linjerna i hemmaarenan inför ligapremiären för Köping Stars mot Luleå lördag 29 september.

Det är med förväntan som Köpingssupporters följer coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis nya ”stjärnbygge” efter vårens succé – den största sportsliga framgången för ett lag på decennier i den lilla västmanländska kommunen. Den övertygande triumfen i Superettan (en enda förlust) väckte uppmärksamhet i basketsverige och fick supporters att fylla Karlbergshallen match efter match.

Nu är träningsmatcherna i gång inför Ligan, men Köping Stars har hittills varit hänvisade till att spela bortamatcher – två knappa segrar senaste helgen mot Nässjö och Borås. Bortaspelet har sin förklaring i förberedelserna för Ligan i hemmahallen. Plastgolvet som faktiskt lades på plats förra året duger inte längre. Spel i Ligan, och i år även i Superettan, ställer krav på godkänt trägolv.

– Det är mer hälsosamt, och sliter inte lika mycket på knän och fotleder, säger Richard Persson, sportchef i Köping Stars.
Han själv, föreningen och organisationen har haft bråda dagar sedan Ligaplatsen bärgades i våras. Inte bara med att få fram en stark spelartrupp utan även att möta de högre krav som ställs med platsen i ligan. Nytt golv har varit det väsentligaste, och Köpings kommun har backat upp Stars framgång med golvet.

Leverans av det 28 millimeter tjocka golvet har visserligen varit utlovad i tid för Ligapremiären, men en viss nervositet smyger sig trots allt på i takt med att veckorna raskt passerar… Det är inte utan en lättnadens suck som Richard Persson nu ser att golvet är levererat och lagt två veckor före premiären.

Nu förbereder Köping Stars till glädje även för alla suktande basketsupporters även en träningsmatch hemma på nya golvet före Ligadebuten. Ligakonkurrenten Nässjö väntas till Köping onsdag den 19 september.

– Det ska fungera som en generalrepetition för hela organisationen inför premiären, säger Richard Persson.
Sekretariatet behöver gnuggas och nya matchtavlan och nya korgarna testas tillsammans med nya 24-sekunderstavlor och ledlampor som ska räkna ned de sista fem sekunderna.

Men i avvaktan på det spelar Köpings Stars en träningsmatch redan nu på lördag, 15 september, mot Alvik i Vasterås.


Bilden: Golvet i ekparkett är lagt och nu målas linjerna. Åke Lind från Kvalitets Golv diskuterar det fortsatta arbetet med Tony Geidemark från Köping Stars och vaktmästaren Patrik Nilsson. (Foto: Ulf Eneroth)