Bilden: Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis förbereder sin sjätte säsong som huvudtränare för Köping Stars. Coronapandemin innebär nya förutsättningar, men ”Jotti” hoppas att Stars ska tillåtas spela inför så många fans som möjligt. (Foto: Ulf Eneroth)

”Jotti” Nikolaidis, huvudcoach för Köping Stars, njuter av kaffet i solen vid Sjömans konditori när mindre än två månader återstår till premiären i SBL. Coronapandemin satte i våras ett abrupt slut på Stars fenomenala framfart, men nu förbereds en ny säsong. ”Jotti” och Stars organisation har fått nya förutsättningar och truppen har genomfört en första träningsvecka med lagets svenska stomme och även spikat sju träningsmatcher inför ligapremiären.

Möt Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis i ett samtal om den fabulösa fjolårssäsongen, om att åter forma ett nytt lag och hysa en from förhoppning om att tillåtas spela inför fansen – så många som möjligt.

Basket-Sverige häpnade onekligen över frejdiga Köping Stars framfart i SBL under fjolårssäsongen. Så pass att SBL hedrade klubben med titeln ”Årets lyft”.

– Märkte i början av säsongen att övriga lagens coacher tyckte det var kul att det gick bra för Köping, ”den lilla kusinen från landet”, säger ”Jotti”.

I takt med Stars långa sviter av vinster som förde laget till toppen av ligatabellen kom en helt annan respekt för Köping Stars. Så när coronapandemin slog till med full kraft i mars, och SBL blåstes av före slutspelets början, nämndes Köping Stars som en möjlig kandidat till SM-guldet. I stället fick Köping nöja sig med tredjeplatsen i tabellen.

Har du lagt besvikelsen bakom dig, ”Jotti”, som efter framgången utnämndes till Årets coach i SBL?
– Både ja och nej. Jag är stolt över det Köping Stars uträttade under säsongen, men kan inte släppa tanken på vad vi kunde ha gjort i ett slutspel. När säsongen avbröts hade vi just kommit ur en svacka samtidigt som slutspelet var nära. Hur långt kunde vi ha nått?

Säsongen 2019/2020 är historia, och”Jotti” Nikolaidis förbereder en sjätte säsong som baskettränare i Köping. Han trivs med tillvaron, och trots att han är grek svarar han alltid ”Köping” på frågan var han kommer ifrån.

Nu ska Köping Stars formas till ett nytt basketlag där ett halvdussin spelare försvunnit och snart lika många tillkommit. Det inledande grovjobbet har gjorts av scoutinggruppen med tränartrion ”Jotti” och hans assisterande tränare Andris Kehris och Roger Kelly tillsammans med Richard Persson. Därefter har Sportgruppen inom Stars med Stefan Ståhlmalm, ”Jotti” och Tomas Bandh med input från Andris Kehris tagit de avgörande besluten. Omsättningen av spelare är heller inget ovanligt i stora lagsporter nuförtiden.

Hur ser du på kontinuitet?
– Självfallet vill jag gärna ha det, men när spelare som John Brändmark och Lukas Friberg flyttar hem är det inget att orda om. Att sedan en så’n attraktiv spelare som Jeremy Combs, korad till Årets Center i SBL, lämnar klubben är heller inte konstigt. Men visst, inte trodde jag Combs skulle hamna i andraligan i Israel…
Nu sker ett nytt lagbygge Köping Stars, och du börjar ”svenskt”.
– Stämmer, och en svensk stomme i spelartruppen finns på plats. Svenska basketkillar sätter ofta tonen i truppen, anpassar sig och finner sina roller.

Gustav Hansson på sitt första träningspass i KB-hallen (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Rekryteringen har pågått en längre tid, och Köping Stars har medvetet valt att avvakta med importvärvningarna. Med Ernests Kalve kontrakterad finns tre öppna platser kvar för importer, sannolikt amerikaner. ”Jotti” och sportguppen har redan tackat nej till många förfrågningar i vetskap om att det är många pusselbitar som behöver falla på plats. Coronapandemin och osäkerheten om publikintäkter sätter också sina ekonomiska spår.

– Vi väljer förmodligen att börja med två ”importer”, en guard och en till position 4 (power forward). Men det gäller att ha lite flyt i valet av spelare. Jeremy Combs fann jag på Facebook…

Stars vill ha importspelarna på plats i mitten av september vilket ger spelartruppen en månads gemensamma träningar före ligapremiären den 20 oktober hemma mot Borås.

Fansen i Köping Stars minns den makalösa ligapremiären borta mot Borås förra säsongen. Underläge med 17 vändes till seger med en poäng i slutsekunden!

– Extra kul att vi åter får SM-vinnarna Borås i öppningsmatchen, nu på hemmaplan. Vi vann trots allt tre av fyra matcher mot Borås. De blir att räkna med i toppen även i år. Samtidigt storsatsar Jämtland och Södertälje har ett bra svenskt material. Dessutom har Luleå en stark basketkultur.
Wetterbygden har av ekonomiska skäl valt att lämna SBL. Därmed flyttas inget lag ned till Superettan efter säsongen. Kommentar, ”Jotti”?
– Visst är det skönt att inte ha det spöket över oss. Det ger oss ytterligare ett år i vår etablering i SBL. Viktigast är trots allt att få fram en bra produkt att visa upp för våra fans. Helst i fyra matcher mot varje lag.
Märker du av fansen i vardagen?
– Jodå. Hälsa fansen att vi laddar för säsongen och tränar hårt. Vi hoppas givetvis få spela inför så stor publik som möjligt.

Stars blir trots nytt hallbygge i Köping kvar i Karlbergshallen som i sommar fått större utrymningsmöjligheter. Därmed utökas hallens kapacitet under normala förhållanden till drygt 800 åskådare. Det lär knappast bli aktuellt i nuvarande coronatider. Men diskussioner pågår mellan idrotts-Sverige och regeringen, och besked har utlovats i början av oktober.

Karlbergshallen som arena, ”Jotti”?
– Charmig och med bra publik, javisst. Men det finns mer att göra för att bättra på faciliteterna…
Avslutningsvis ”Jotti”, några ord om spelarna i Stars trupp:

Simon Klaasma, 18 år: Hemmasonen fortsätter ta stora kliv. Han blir mer och mer redo för fler chanser i ligaspelet.
Muorwell Muorwel, 18 år: Ung och talangfull. Har potential.
Niklas Larsson, 26 år: Kaptenen ser rappare ut och jag hoppas att han fortsätter att utvecklas. Särskilt som Niklas tagits ut till träningsläger med seniorlandslaget.
Ernests Kalve, 33 år: Kom in långt efter säsongsstarten förra säsongen, nu är han med redan från start. Har ledaregenskaper och kan användas i flera positioner på planen.
Gustav Hansson, 25 år: Nyförvärv från Jämtland Basket. Energiknippe! Får viktig roll som guard.
Alexander Larsson, 25 år: Nyförvärv, 207 centimeter, från Södertälje. Tuff spelare med vinnarmentalitet som får en större roll i Stars än tidigare i Södertälje. Just nu i slutfasen av rehabilitering.
Michiel Petersen, 26 år: Nyförvärv och åter i Stars efter ett år i Tyskland. En av få svenska centrar och dessutom från trakten. Bra känsla runt korgen.
Alan Zekovic, 21 år: Nyförvärv från Norrköping: Mångsidig och välskolad. Fin teknik och spelsinne.