Evan McGaughey har hunnit med några träningar med nya basketkompisarna i Stars, och ikväll väntar debuten mot Nässjö Basket. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Ännu på onsdagsmorgonen var det oklart hur många Starsspelare som finns med på bussen som senare i dag rullar söderut mot Småland och kvällens TV-sända SBL-möte med Nässjö Basket.

I går testade stjärnan Jordan Giles positivt för covid-19 och två andra spelare i laget kände symptom. Det allmänna hälsotillståndet tillsammans med nya covidtester under förmiddagen i dag avgör hur många som kliver på spelarbussen.

– Läget är ansträngt, säger coach Torbjörn Gehrke.

Det gäller inte bara för Köping Stars, utan covidsmittan har även letat sig in spelartrupperna hos Norrköping, Jämtland och Luleå.

Köping Stars spelare har dagligen testats för covid-19 på senare tid, och i går konstaterades alltså att Jordan Giles lämnat ett positivt test och därmed inte spelar.

– Det blir en utmaning att gå in med helt nya förutsättningar – annorlunda jämfört med hur vi brukar spela, fortsätter coach Gehrke.

Stars och Nässjö Basket har varsin seger i lagens två inbördes möten under ligasäsongen. Stars vann borta med 80-71 efter att ha avgjort under matchens sista fem minuter. Returmötet i Köping vann Nässjö med knappa 83-86 trots hela 33 poäng av Dominic Robb.

Kvällens match skulle ha spelats för flera veckor sedan, men den gången var det covidsmitta i Nässjös spelartrupp. Nässjö har fått ytterligare en match uppskjuten och har därför spelat endast en match efter årsskiftet. För tio dagar sedan blev det storseger mot Umeå.

I kväll får också den stora svenska tevepubliken chansen att se SBL-basketen mellan Köping Stars och Nässjö Basket i SVT2, klockan 18.04.

Bättre tillfälle att presentera sig för basketälskarna får heller inte Köping Stars nyförvärv amerikanen Evan McGaughey som debuterar. Han kom till Köping för mindre än en vecka sedan och har nu hunnit med ett fåtal träningar med sina nya lagkompisar.

– Evan måste få tid på sig, menar Torbjörn Gehrke. Nu har han kommit över jetlagen och börjat acklimatisera sig till det svenska vädret och maten. Han kommer att bli en bra tillgång för Stars.