Niklas Larsson i Köping Stars har anledning att göra tummen upp. På måndag bär det av med svenska basketlandslaget till Istanbul i Turkiet och två EM-kvalmatcher. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Niklas Larsson, kapten i Köping Stars, packar i dag trunken för elvamilaresan ned till Norrköping och match på fredagskvällen mot serieledarna Dolphins.

På måndag packar han trunken igen för en betydligt längre resa – till Istanbul med svenska basketlandslaget och nästa veckas EM-kvalmatcher mot Nederländerna och Kroatien.

– En stor ära att ingå i landslagstruppen, och självklart hoppas jag få chansen att spela, säger en stolt Niklas.

I så fall blir det A-landslagsdebut efter att ha gjort närmare 120 (!) ungdomslandskamper.

Niklas var först uttagen som reserv på hemmaplan inför EM-kvalmatcherna, men efter flera återbud får han nu ta flyget till Istanbul.

Om det sen bär ända in på basketplanen återstår att se. Konkurrensen är hård i baskettruppen, men Niklas är ändå nöjd med formen.

– Det vore kul att bidra…

Men först handlar det om mötet med Norrköping Dolphins i en hall som enligt Niklas är den finaste och bästa basketarenan i Sverige.

– Det ska bli skitkul att spela där igen.

Tyvärr är publiksiffran i kväll inte att jämföra med lagens nyårsmöte för snart ett år sedan. Då fanns hela 3 000 personer på läktarna när Stars vann en rysare med fem poäng.

Köping Stars vann för övrigt samtliga tre matcher mot Dolphins förra säsongen!

I kväll är det nya förutsättningar med en rad nya spelare i lagen. Norrköping toppar tabellen.

– De är riktigt bra i år, menar Niklas som vet att hemmalaget har en stark startfemma med bland annat tre amerikaner som alla kan göra poäng. Lägg därtill landslagsspelaren Adam Ramstedt.

– Det gäller för oss att hålla fokus matchen igenom, och visst vore det kul att avsluta första rundan i ligan med seger.

Stars coach ”Jotti” Nikolaidis har en plan för hur det kan ske.

– Det gäller också att följa den, så vi ska bråka med motståndaren så länge vi kan.

Utmaningen är stor, inte minst för att Norrköping Dolphins har en lång baskettradition med en rad SM-guld. I det sammanhanget är Köping Stars något av en ”lillebror”.

– Men vi gör den kortaste resan av säsongens alla bortamatcher, och vi kommer till en fin hall.  

Inspirerande givetvis, samtidigt som Stars kommer med självförtroende efter två övertygande segrar mot Fryshuset och Umeå.

Ett avbräck är att Gustav Hansson känner av en knäskada. Stars tar det säkra före det osäkra och låter Gustav vila från matchen. Det gäller även Alexander Larsson som tillsammans med Gustav får ägna sig åt rehab under kommande två veckors ligauppehåll på grund av landslagets EM-kval.