När Dominic Robb satte 61-64 med en mäktig dunk hade han ensam svarat för tretton (!) Starspoäng i följd i tredje perioden. (Foto: Lennye Osbeck)


Nässjö Basket fick sin basketrevansch mot Köping Stars, men först efter stor dramatik under matchens sista tio sekunder i fredagsdrabbningen. När det gällde som mest hade Stars Dominic Robb chansen att få till en förlängning och samtidigt öka på sin kvällspoäng till 35 (!). Men Robb missade och Nässjö kunde resa söderut med seger i SBL, 86 -83.

Dominic Robb satt länge på golvet efter slutsignalen, och grämde sig över missen.

– Planen var att jag skulle få passningen under korgen och i slutsekunderna lägga i en tvåa för förlängning. Jag fick passningen, men Nässjöförsvararen tryckte ut mig från korgen, så pass att jag dessutom valde fel väg för skottet – höger i stället för vänster.

Men det finns ingen anledning för Stars dominant Robb att ta på sig förlusten. Han spelade ut hela sitt register – med två inledande dunkar, hookskott och flera trepoängare. Totalt 33 poäng, varav 16 under en makalös tredje period.

Liam O’Reilly drev med sin fart på Stars offensiv och själv levererade han in 22 poäng för sitt lag. (Foto: Lennye Osbeck)

Nej, avgörande för matchen var enligt coach Torbjörn Gehrke Nässjös facit på de offensiva returerna. 20 erövrade returer ska jämföras med Stars blott 7. Och det var en fördel som Nässjö utnyttjade.

Gästerna var också i förarsätet under merparten av matchen, men Stars släppte trots allt inte iväg Nässjö i en tvåsiffrig ledning. Det blev mest 43-52 direkt efter paus.

Stars hade inför matchen ställt förhoppningar om att springa mer och snabbare än gästerna, men det var en målsättning som kom på skam.

– Nässjöspelarna sprang väldigt mycket, mer än vad vi förväntat oss, säger Torbjörn Gehrke. Nu gav vi tyvärr dem väldigt mycket gratis före paus.

Det blev bättre efter pausvilan, och när Dominic Robb ensam svarade för 13 Starspoäng i följd anade Köpingspubliken en rafflande slutperiod – en period som Liam O’Reilly öppnade med en trepoängare och därmed likaläge, 67-67.

Lagen följdes åt till 80-80 – utan att Dominic Robb lade i bollar i korgen. I stället var Liam O’Reilly het samtidigt som Tope Arikawe blommade ut ordentligt. Sex poäng och stundtals dominant i returtagning – tio totalt i matchen. Värre var det för Niklas Larsson som gavs lika mycket speltid som Robb (nästan 37 minuter) men som missade sina samtliga åtta skottförsök…

Kevin Senghore Peterson var tillbaka efter sin fotskada och tog fighten med Nässjöspelarna. (Foto: Lennye Osbeck)

När matchen gick mot sitt avgörande visade Nässjös lagkapten och bjässe, Dartaye Ruffin, vilken nytta han kan göra. Och bidrog till att gästerna drog längsta strået under tio slutsekunder som med alla avbrott för fouls och timeouter tog närmare tio minuter att spela.

– Att ha ”flyt” är något som ett lag förtjänar, och det gjorde vi inte i dag, säger Torbjörn Gehrke. Vi har visserligen förtjänat fler fouls, men å andra sidan tog vi för dåliga avslut.


Highlights på sblherr.se


MATCHFAKTA

Köping–Nässjö 83–86
(16–22, 26–26, 22–19, 19–19)

Poäng, Köping: Dominic Robb 33, Liam O’Reilly 22, Tim Carlsten 7, Kevin Peterson 7, Tope Arikawe 6, Ernests Kalve 5, Erik Flood 3

Nässjö: Jordan Peltier 24, Wes Alcegaire 15, Craig Lecesne 13, Abdou Medjedoub 11, Daniel Hansson 10, Zachary Charles 7, Dartaye Ruffin 6

Publik: 843